Impressionen

  • “Μία παρέα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη για την Ήπειρο…για το Συρράκο. Μοναδική εικόνα στο μυαλό, ένα χωριό “σκαρφαλωμένο” στο βουνό!!! (ό,τι είδαμε στο διαδίκτυο). Στην αρχή θαυμάζεις το μεγάλο φαρδύ δρόμο, την Εγνατία και τα όσα ο άνθρωπος έχει καταφέρει…να δαμάσεις τη φύση! Κι όμως…ξαφνικά όλα χάνονται και βρίσκεσαι στα Τζουμέρκα να ακολουθείς ένα δρόμο σαν φίδι, να τυλίγει τα βραχώδη όρη. Κάθε στροφή κι ένα “ξάφνιασμα της φύσης”. Ποιος είπε πως ο άνθρωπος δάμασε την Ήπειρο; Κι εκεί που λες πως δεν πηγαίνει πουθενά πιο πέρα ένα χωριό ξεπροβάλλει…το Συρράκο. Δεν ήξερα τι μου επιφύλασσε το όμορφο, πετρόχτιστο χωριό. Πίσω από κάθε πόρτα, ένα ζεστό χαμόγελο. Ο ξενώνας του Χρήστου υπέροχος…το παλιό σχολείο. Απόλυτα εξοπλισμένο, οργανωμένο, σαν να γυρίζεις σπίτι. Η Αλέκα και ο Κώστας θα μείνουν χαραγμένοι στην καρδιά και στο μυαλό μας όχι σαν οι άνθρωποι που μας εξυπηρέτησαν, αλλά σαν δύο καινούριοι πολύτιμοι φίλοι. Να’ναι καλά τους όλοι και ο Θεός να δίνει κουράγιο σε όλους να κρατούν τις παραδόσεις κα ιτην Ελλάδα ζωντανή σ’αυτά τα μέρη, που οι περισσότεροι έχουν λησμονήσει…”

Να ‘στε όλοι καλά! Το ταξίδι στην Ήπειρο μόλις ξεκίνησε Οικογένειες Ευθυμίου – Σαλβαρίνα – Κορώνη

top
  • “Το χωριό φανταστικό, έτσι όπως το βρήκαμε δεν υπήρχε περίπτωση να το φανταζόμασταν. Στενά  δρομάκια, χιόνι πολύ και ένα σχολείο έτοιμο να μας φιλοξενήσει, αλλά και να μας διδάξει. Να μας διδάξει ότι υπάρχουν ακόμη υπέροχοι άνθρωποι με ζεστή καρδιά και μεγάλο χαμόγελο όπως η Αλέκα και ο Κώστας και ο Χρήστος. Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα. Ελπίζω σύντομα να τα ξαναπούμε.”

Χρήστος – από Θεσσαλονίκη

top
  • Πλατύ χαμόγελο, άριστη μαγειρική, ανοιχτή καρδιά , κυρία Αλέκα θα μείνεις στην ψυχή μας. Ξενάγηση, πικ-νικ, χαμόγελο, προθυμία, κύριε Κώστα δεν θα σε ξεχάσουμε!! Εις το επανιδείν…”

Σεπτέμβριος 2011 – από Κοζάνη

top
  • “Είμαστε τόσο κοντά χιλιομετρικά και όμως το τοπίο και η άγρια φύση του χωριού μας συνεπήρε. Το χωριό βγαλμένο από παραμύθι που έμεινε αναλλοίωτο στο χρόνο και ο ξενώνας απλά ένα πανέμορφο και ζεστό κτίριο. Τι να πούμε για το φαγητά της κυρίας Αλέκας, είχαμε χρόνια να φάμε τόσο σπιτικά. Όσο για τον κύριο Κώστα, καλοσυνάτος, πρόθυμος και πάντα χαμογελαστός. Όπως και το τοπίο, έτσι και οι άνθρωποι ταιριασμένοι μέσα σε αυτό. Άνθρωποι άλλης πάστας, άλλης εποχής, με ευγένεια και αγάπη. Μακάρι να ξαναέρθουμε αυτή τη φορά καλοκαιράκι για να χαρούμε και τη δροσιά του βουνού!!! Ο Κωνσταντίνος δεν θα ξεχάσει τις τηγανίτες της “γιαγιάς” Αλέκας! Όσο για τα αρνητικά…απλά δεν υπάρχουν! Εις το επανιδείν…”

Σταύρος – Ελίζα – Κωνσταντίνος – Σάκης – Σοφία    – από Ηγουμενίτσα (3 Μαρτίου 2012)

top
  • “Η απόσταση μακρινή….κι όμως υπέροχη! Φτάσαμε απόγευμα αλλά η διαδρομή και η ομορφιά της μας αποζημίωσε…Το Συρράκο ονειρεμένο, σαν να βγήκε από παραμύθι! Απομονωμένο…κι όμως τόσο φιλικό! Μας υποδέχτηκαν ο Κώστας και η Αλέκα…Άνθρωποι χαμογελαστοί, ανοιχτόκαρδοι και φιλόξενοι! Θα θυμάμαι πάντα αυτό το χωριό με πολύ αγάπη…Σας ευχαριστούμε για όλα!”

Τερλεμέ Ελίνα – από Κομοτηνή

top
  • “Τώρα που φεύγουμε στεναχωριέμαι πολύ. Δεν θέλω ν’ αφήσω πίσω μου έναν τόπο που με έκανε να τον αγαπήσω και να τον θαυμάσω παρόλο που μείναμε λίγες μέρες. Το θαυμάσιο χωριό, το θαυμάσιο τοπίο, οι υπέροχοι άνθρωποι που ζουν εδώ με μάγεψαν. Η φιλοξενία και το γλυκό χαμόγελο από τους οικοδεσπότες και ειδικά από την Αλέκα μας έκαναν να αισθανθούμε σαν στο σπίτι μας. Ο Κώστας δε, έκανε ό,τι μπορούσε για να μας δείξει τον τόπο και τα αξιοθέατά του ακολουθώντας μας και οδηγώντας μας αγόγγυστα παντού. Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τον Χρήστο Χασάνη που μας έδωσε την ευκαιρία να μείνουμε στις υπέροχες εγκαταστάσεις του παλιού σχολείου και κατάφερε να μας μεταδώσει την αγάπη του για τον τόπο του και τις παραδόσεις του. Φεύγουμε λοιπόν, αλλά είθε να αξιωθούμε να ξανάρθουμε”

Μανασσής και Νατάσα Μήτρακα – από Θεσσαλονίκη (20 Ιουλίου 2012)

top
  • “Ανάμεσα σ’ ένα καταπληκτικό, μαγευτικό τοπίο ξεχωρίζει και δεσπόζει από μακριά ένα μεγάλο κτίριο, το σχολείο στο οποίο δεν γίνονται πλέον μαθήματα, αλλά φιλοξενείται κόσμος από διάφορα μέρη της Ελλάδας, για να καταλάβει τη σημασία της φιλοξενίας. Πράγματι ο Ξένιος Ζεύς κατοικεί εδώ. Από ένα λάθος σας γνωρίσαμε και μας βοηθήσατε και με το παραπάνω. Σας ευχαριστούμε…Συνεχίστε έτσι…. Μπράβο!”

Σαλώμη – Πέτρος- από Θεσσαλονίκη

top
  • “Στις 10.9.2012 μία τρελή παρέα από την Αθήνα ήρθε στο Συρράκο. Ήρθε για να θαυμάσει και να ζήσει αυτό το στολίδι των Τζουμέρκων. Το πανέμορφο αυτό χωριό άγγιξε τις καρδιές μας, ξύπνησε μνήμες που έχουμε ακούσει ή διαβάσει, γέμισε οξυγόνο τα πνευμόνια μας. Όμως γέμισε και συναισθήματα τις ψυχές μας και σ’ αυτό συνετέλεσαν, οι για εμάς – εκπρόσωποι του χωριού, η Αλέκα και ο Κώστας με την ανθρωπιά τους, την απλότητά τους, τη ζεστασιά τους, τη φιλοξενία τους. Και βέβαια τους ευχαριστούμε  ιδιαίτερα διότι βοήθησαν να αναδειχθούν όλα μας τα ταλέντα αληθινά, υποκριτικά και χορευτικά. Θα μας μείνουν αξέχαστοι, τους νιώσαμε παρέα μας”

Σοφία Καραγιάννη

top
top